Houten vloer schoonmaken
bij Mister KOOL’s

Houten vloer schoonmaken

Je houten vloer schoonmaken? Dat is een klus waar je niet te licht over na moet denken. Hout is een natuurlijk product, wat betekent dat het ‘leeft’. Afhankelijk van omgevingstemperatuur of luchtvochtigheid kan het hout krimpen of juist uitzetten. Het écht goed schoonmaken van houten vloeren is dan ook geen eenvoudige klus. Zeker omdat niet elke houten vloer hetzelfde is en ook zeker niet op dezelfde manieren kan worden schoongemaakt. Gelukkig geven de specialisten van Mister KOOL’s je graag informatie en tips om je houten vloer schoon te maken op een grondige en zorgvuldige manier waar je lang plezier aan beleeft.

Tips voor een houten vloer schoonmaken

 • Begin altijd met goed stofzuigen om stofdeeltjes, zand en andere vuiltjes van het oppervlak te reinigen. Zorg ervoor dat je bij het stofzuigen krassen voorkomt door het gebruik van een kopstuk met zachte borstel. Hiermee voorkom je krassen in je houten vloer.
 • Verwijder eventuele vlekken met een licht vochtige microvezeldoek of stuk keukenrol. Doe dit direct en geef gemorste vlekken niet de kans om in de houten vloer te trekken. Zorg er ook voor dat je doek of papier niet te vochtig is.
 • Gebruik bij het dweilen twee emmers: één met schoon dweilwater en een voor het vuile water. Ververs het water tijdig en hou ook je dweil of doek zo schoon mogelijk. 
 • Gebruik bij een houten vloer reinigen nooit bleekwater, allesreiniger, groene zeep of schoonmaakazijn. De stoffen en vetten geven niet het resultaat waar je op hoopt. 
 • Gebruik ook geen stoomreiniger of erg warm water. De warmte en het vocht van een stoomreiniger zijn, zeker bij onbewerkt hout, ongeschikt om je houten vloer schoon te maken (ook al zullen aanbieders van stoomreinigers het tegendeel proberen aan te stippen).
 • Laat de ruimte van je houten vloer na het schoonmaken goed ventileren zodat de vloer goed en snel kan drogen.

Professioneel je houten vloer schoonmaken

Vaak is het onderhouden en schoonmaken van je houten vloer niet meer in dan een keer per week stofzuigen en daarna je houten vloer dweilen. Voor het oog prima, maar diepere slijtage en gebruikssporen zijn zo niet tegen te gaan. Regelmatig houten vloer onderhoud op een intensievere manier is daarom zeer aan te raden. Zo blijft de vloer intact van originele kleur en zorg je voor een langere levensduur. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan is naast het reinigen van je houten vloer ook schuren, oliën, boenwassen, waxen en lakken onderdeel van het onderhoudsproces van je houten vloer. Het verschilt namelijk hoe je een eiken vloer moet onderhouden tegenover bijvoorbeeld een gelakte vloer. Ook is parket schoonmaken anders dan een geoliede houten vloer reinigen. 

Waarom je een houten vloer schoonmaken niet moet onderschatten

Een houten vloer schoonmaken doe je in de regel niet zo snel en eenvoudig als bijvoorbeeld je tegelvloer schoonmaken of je betonvloer schoonmaken, al kan dat natuurlijk ook op verschillende intensiteitsniveaus. Echt goed schoonmaken? Dat is andere koek, zeker bij het schoonmaken van een houten vloer. Zoals gezegd ‘beweegt’ het hout van je vloer mee met diens omgeving. In de zomer is het vochtgehalte wellicht hoger waardoor het hout zal uitzetten. In de winter zal, door het stoken van je verwarming, de vloer juist uitdrogen en dus mogelijk gaan krimpen. Dit kan krimpnaden tot gevolg hebben.

De voordelen van een houten vloer schoonmaken 

Hierboven hadden we het al even over de langere levensduur van je houten vloer bij het regelmatig laten onderhouden. Maar een houten vloer reinigen en behandelen kent nog meer voordelen:

 • Geen milieubelastende producten op jouw vloer
 • Stofvrij schuren van de vloer
 • De uitstraling blijft behouden (de vloer gaat lang mee en blijft langer mooi)
 • Je kunt het parket een andere kleur geven
 • Het hout heeft een langere levensduur
 • De houten vloer is optimaal schoon en in betere conditie
 • Bij tussentijds onderhoud hoeft de vloer niet helemaal leeg

Je houten vloer laten reinigen door Mister KOOL’s?

Heeft je vloer zijn originele, warme kleur verloren? Of wil je juist een andere kleur aan het hout geven? Dan kun je ook je houten vloer laten reinigen door Mister KOOL’s. Het laten behandelen kan nogal een intensieve, maar soms ook nauwlettende klus zijn. Laat het over aan onze specialisten en laat je verblijden met een verbluffend fris resultaat. Dankzij onze professionele materialen en expertise kunnen we zo stofvrij mogelijk schuren en het hout impregneren of lakken. In dit proces kunnen we er ook voor zorgen dat de vloer een andere kleur krijgt, bijvoorbeeld een whitewash. Dit laten we vooraf zien op een klein stukje van jouw vloer. Zo weet je direct waar je aan toe bent.


Mister KOOL’s is dé specialist in het duurzaam en intensief reinigen en behandelen van houten vloeren. Maar ook meubels en diverse soorten vloeren zoals natuursteenvloeren weten wij op zorgvuldige en gespecialiseerde wijze te verzorgen. Heb je een specifieke vraag over onze diensten of wil je meer gerichte informatie? Neem dan snel contact met ons op. We informeren je graag.

Bel mij terug

Wil je graag teruggebeld worden door een van onze specialisten? Laat je gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedrijfsnaam